Workshop

Twee keer per jaar organiseren wij een voorbereidende workshop voor het DKV deel van de Beroepsinhoudelijke Toets(BI). In deze workshop oefenen deelnemers klinische vaardigheden zoals het afnemen van de anamnese, het doen van lichamelijk onderzoek met simulatiepatiënten onder omstandigheden die heel vergelijkbaar zijn met het examen. Deelnemers krijgen ook trainingen in de meest voorkomende getoetste vaardigheden in het examen zoals hechten, een infuus inbrengen en reanimeren. Voor de actuele data over de workshops, kan je op de nieuws pagina hier kijken.

Voorbeeld van eerdere locatie en programma’s BI-workshop:

Locatie

De workshop vinden vaak plaats bij Schola Medica te Utrecht. Hier worden o.a. de praktische vaardigheden van artsen in opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde en hun opleiders geoefend. Op deze locatie beschikken wij over compleet trainingsmateriaal om de praktische vaardigheden te oefenen.

Schola Medica (‘t Hart)
Orteliuslaan 750
3528 BB Papendorp – Utrecht

Wanneer je met de auto komt zijn er ruim voldoende (gratis) parkeer mogelijkheden (rechts naast het gebouw).

Inhoud

De workshop biedt ondersteuning aan de buitenlands gediplomeerde artsen bij de voorbereiding op de medisch inhoudelijke toetsen. De DKV-toets wordt door veel buitenlands gediplomeerde artsen ervaren als één van de moeilijkste onderdelen van de BI-toets. Daarom zullen we ons daar 100% op focussen. In deze workshop zullen wij dus niet expliciet over de andere onderdelen van de assessment procedure (VGT of DKK) hebben.

Let op: Omdat de workshop compleet in het Nederlands is, is het belangrijk dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst.

Hieronder volgt, in het kort, het programma van deze workshop.

Ochtend sessie (deel 1)
09:00 – 09:15Ontvangst
09:15 – 09:20Welkomstwoord, Introductie en Programma
09:20 – 09:40Informatie mbt. de Anamnese&Lichamelijk Onderzoek
09:40 – 09:50Algemene vragen mbt. Anamnese
09:50 – 10:00Korte koffie / Thee pauze
Ochtend sessie (deel 2)
10:00 – 12:10Oefenen van de meest voorkomende casuïstiek (consulten)De deelnemers worden in kleine groepen van 5 a 6 personen ingedeeld. De begeleiders gaan de rol van patiënten spelen en de kandidaten zullen de rol van de arts innemen. Gedurende 6 sessies van 20 minuten kan telkens iemand uit de groep oefenen met een consult; iedereen krijgt hierdoor de mogelijkheid om actief te oefenen en de andere groepsleden kunnen dan leren en hun feedback geven.De volgende onderwerpen komen aan de orde:- Buikpijn- Baby- Neuro- Psych- Pijn op de borst- Bewegingsapparaat
We zullen strak met de tijd omgaan zodat iedere kandidaat een gevoel krijgt hoe het echt tijdens de toets gaat.
12:10 – 12:20Plenaire besperking ‘anamnese’ 
De begeleiders (die de rol van patiënt hadden) zullen feedback geven mbt. de casussen
12:20 – 12:50Lunchpauze / Netwerken
De organisatie zorgt voor een eenvoudige lunch met diverse belegde broodjes, drinken, fruit etc.

Tweede deel (in de middag): training praktische vaardigheden

Middag sessie (deel 1)
12:50-13:10Informatie en uitleg mbt. het lichamelijk onderzoek (in auditorium)
Middag sessie (deel 2)
13:10 – 16:20In kleine groepjes kunnen de deelnemers onder begeleiding van de begeleider(s) oefenen met zaken die tijdens de DKV aan de orde kunnen komen. Deze trainingen zullen in aparte ruimtes plaatsvinden. Iedere groep heeft 30 minuten bij ieder “station”, daarna wordt er gerouleerd. Geoefend wordt er in de volgende onderdelen:
 Praktische waardigheden: Cardiologie
 Lichamelijk onderzoek baby
 Lichamelijk onderzoek gynaecologie
 Neurologisch onderzoek
 Lichamelijk onderzoek bewegingsapparaat
 Communicatie training
14:40 – 14:50Koffie/Thee pauze
Afsluiting van de dag
 16:20 – 17:00Napraten, laatste vragen etc.