“Het leukste aan het werk als arts in Nederland is dat je patiëntgericht bent”

Uw naam en achternaam: Raed Tamimy, 60 jaar

Positie en specialisme(aios/specialist/basisarts): specialist verslavingsgeneeskunde

Bent u gepromoveerd: Nee

Waar komt u vandaan en waarom heeft u ervoor gekozen om naar Nederland te komen?  Wat was uw specialisme in het land van herkomst?

Ik kom vanuit Irak als vluchteling, waar ik als KNO-arts heb gewerkt.

Wanneer heeft u de assessment procedure afgerond en met welk resultaat?

Ik heb het assessment in 2017 afgerond en werd enorm gesteund door mijn gemeente (Zoetermeer). Vanaf het begin van het traject tot het einde, hebben ze mij volledig op alle gebieden geholpen.

Wat is uw werkervaring tot op heden in Nederland?  

Ik heb 3 jaar werkervaring, allemaal in de verslavingszorg.

Hoe heeft u besloten om te specialiseren in uw huidige specialisme? Wat zijn de aantrekkelijke kanten van uw specialisme? Als u na uw immigratie naar Nederland van specialisme veranderd bent, wat waren de overwegingen om dat te doen?

Na een kleine twee jaar werkervaring binnen de verslavingszorg, heb ik besloten om de masteropleiding te volgen omdat ik het een leuke specialisme vond. Het combineert zowel de somatische als de psychische aspecten van de geneeskunde. Ik ben van specialisme veranderd, omdat ik de opleiding anders opnieuw moet doen. Ik wilde liever iets anders doen, wat uitdagender was.

Wat moet een buitenlandse arts die interesse heeft in uw specialisme doen om zijn/haar kans te verhogen voor een opleidingsplek?

Als een collega arts interesse heeft in de verslavingszorg, moet hij/zij enige ervaring opbouwen door in een verslavingsinstelling te werken.

Wat was de grootste uitdaging die u tegen kwam als buitenlandse arts in Nederland? Hoe heeft u deze uitdagingen zelf aangepakt?

De grootste uitdaging voor ons, is de Nederlandse taal. Het is geen makkelijke taal. Ik heb mijn taalvaardigheden ontwikkeld door speciale medisch gerichte taalcursussen te volgen. Daarnaast is het gegroeid door de het dagelijkse uitoefenen met collega’s op de werkvloer.

Wat vindt u het leukst aan het werk als arts in Nederland?

Het leukste aan het werk als arts in Nederland is dat je patiëntgericht bent, en meer de rol hebt van een behandelaar die ondersteunt dan een medisch deskundige.

Heeft u nog een advies voor de buitenlandse artsen die net begonnen zijn met hun carrière in Nederland?

Volgens mij is de taal het belangrijkste als je een succesvolle carrière in Nederland wil starten. De taal leer je niet alleen in boeken, maar meer door met Nederlanders te praten, tv programma’s te kijken en de cultuur te leren kennen.