Buitenlands gediplomeerde artsen zonder BIG willen dolgraag aan de slag in Nederland

Van de website van Hart van Nederland:

Buitenlands gediplomeerde artsen die nog niet BIG-geregistreerd zijn, willen ook graag een bijdrage leveren aan de zorg voor patiënten met het coronavirus. Dat zegt Nafise Ghalandari, voorzitter van de Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA), in een reactie op het advies van de KNMG aan de inspectie om tijdelijk wat soepeler om te gaan met de Wet BIG.

Bekijk hier de video op de website

De wet BIG gaat over beroepen in de gezondheidszorg. BIG-geregistreerde zorgverleners hebben de bevoegdheid om patiënten te behandelen. Als je niet geregistreerd bent, ben je officieel niet bevoegd om in Nederland professionele zorg te leveren.

Regels tijdelijk aangepast

Sinds vorig weekend heeft het ministerie van VWS de regels voor buitenlandse artsen tijdelijk aangepast. Ze kunnen nu al aan de slag als ze hun vier taaltoetsen achter de rug hebben. Wel onder supervisie van een Nederlandse arts.

Maar van de 200 mensen die zich hebben gemeld bij het VBGA, is nog niemand aan de slag. Instellingen zijn huiverig en terughoudend.

Niet gevraagd

Longarts Mayra Parra Perez uit Geleen begrijpt er niets van, ze staat te popelen om aan de slag te gaan in de strijd tegen COVID-19. Oorspronkelijk komt ze uit Venezuela. Ze heeft in Spanje geneeskunde gestudeerd en heeft daar ook gewerkt als longarts. Voor de liefde nam ze de grote stap om te verhuizen naar Nederland.

“Ik heb er begrip voor dat alle papieren en diploma’s natuurlijk in orde moeten zijn”, vertelt Mayra met een stevig accent maar in foutloos Nederlands. “Het is een belangrijk beroep, je moet de taal goed kunnen spreken. Fouten kan je niet maken. Maar nu mag ik onder supervisie van een andere dokter aan de slag. En toch word ik niet gevraagd. Dat snap ik niet.”