Nuttige links

Op deze pagina vindt u een aantal links naar organisaties die bruikbare informatie bevatten met betrekking tot onze doelgroep van buitenlands gediplomeerde artsen.

De officiële pagina van het assessment procedure vind je op: www.bigregister.nl

Tip:


Om een inschrijving in het BIG register te controleren kun je op je smartphone een handige APP downloaden. Deze App is zowel voor Android (Google Play) en de Iphone (App store) beschikbaar. Zoek naar “BIG register”.

Algemeen

In de periode 1997 tot 2000 is voor anderstalige artsen het boek “Hoe zit het met staan?” ontwikkeld. In die tijd bleek dat buitenlandse artsen die geslaagd waren voor het Staatsexamen Nt 2 programma 2 onvoldoende taalkennis hadden om in contacten met patiënten adequaat te kunnen communiceren. Docenten Nederlands van het James Boswell Instituut (inmiddels opgeheven) werkten samen met prof. dr. Haalboom en Paul Herfs van de Universiteit Utrecht aan een methode die deze lacune moest opvullen. De betreffende docenten Nederlands bezochten (met toestemming van de patiënten) spreekuren van specialisten en huisartsen en maakten van de gespreksprotocollen natuurgetrouwe taal oefeningen. De belangrijkste coschappen komen aan de orde in het boek “Hoe zit het met staan?”. De titel van het boek is niet bedacht door de auteurs. Het is een citaat. Een specialist stelde deze vraag letterlijk aan een patiënt. Sinds het gereedkomen van dit boek in 2000 zijn er al honderden boeken aangeschaft door buitenlandse artsen die aanvullende onderdelen uit de medische opleiding moesten volgen. Het voorziet nog steeds in een grote behoefte.

AKV

  1. Dit is een zeer belangrijke pagina ter voorbereiding voor het onderdeel patiënt gesprek van het AKV-assessment en het onderdeel klinisch vaardigheden van het BI- assessment.
    Met behulp van deze website kunt u leren hoe u voor een patiënt in zijn eigen taal informatie kunt geven over haar/zijn ziekte en klachten.
    Website link: http://www.thuisarts.nl
  2. Via deze website kunt u makkelijk Engelse teksten oefenen ter voorbereiding voor het onderdeel Engels van het AKV assessment. De Engelse teksten op VWO niveau zijn vergelijkbaar met de teksten van het AKV assessment.
    Website link: https://www.examenoverzicht.nl/vwo/engels/oefenexamens
  3. In deze website kunt u laatste medische nieuws en ontwikkelingen vinden. De teksten van deze tijdschrift wordt vaak gebruikt bij het AKV assesment.
    Website link:http://www.ntvg.nl/

BI-toetsen

  1. Hier kunt u huisartsen richtlijnen vinden. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisartsen te ondersteunen.
    De website kunt u ter voorbereiding voor het onderdeel klinisch kennis en het onderdeel klinisch vaardigheden van het BI assessment gebruiken. Dit is het beste bron.
    Website link: https://www.nhg.org/nhg-standaarden
  2. Medisch contact website is een goede bron te voorbereiding voor het onderdeel basis kennis van het BI assessment. Hier kunt u voortgangstoetsen vinden om te oefenen. De teksten van deze website komen vaak bij het onderdeel hoofdgedachte formuleren van het AKV assessment voor.
    Website link: http://medischcontact.artsennet.nl/home.htm
  3. Artsennet biedt een overzicht van alle richtlijnen en protocollen voor artsen in Nederland. In de rubriek Richtlijnen en protocollen vindt u verwijzingen naar richtlijnen, protocollen, standaarden, leidraden en consensus bijeenkomsten van diverse gezaghebbende organisaties, zoals wetenschappelijke verenigingen van artsen.
    Website link: http://www.artsennet.nl
  4. Farmacotherapeutische kompas is een website waarin u informatie over de eigenschap, indicatie, contra-indicatie, bijwerkingen, interactie, dosering en overdosering van medicaties kunt vinden. Het is een zeer betrouwbare bron en een gebruikelijke website in de Nederlandse medische wereld.
    Website link: http://www.farmacotherapeutischkompas.nl
  5. Hieronder vindt u een goede website ter voorbereiding voor het onderdeel Klinisch vaardigheden van het BI assessment. Op deze website vindt u de integrale inhoud van het boek Fysische diagnostiek en meer dan 100 video’s waarin de uitvoering van het lichamelijk onderzoek wordt getoond. U kunt hier altijd en overal online het boek lezen en de video’s bekijken. Ook kunt u vanuit de tekst die u online bestudeert snel en eenvoudig doorklikken naar de bijbehorende video’s en andere gerelateerde items. Door de aanschaf van Fysische diagnostiek heeft u gratis en onbeperkt toegang tot deze website.
    Website link: http://fd.extras.bsl.nl/
  6. Met de website oogartsen.nl kunt u makkelijk informatie over alle oogziektes vinden.
    Website link: http://www.oogartsen.nl
  7. EHBO App. is een goede bron om over eerst hulp bij een ongeluk te leren. Dit is verkrijgbaar voor IOS (Apple) en Android. Belangrijk is bijvoorbeeld om over de reanimatie te leren via deze App.
    Website link: http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/ehbo-app
  8. UpToDate is de eerste evidence-based klinische beslissingsondersteuning bron, wereldwijd vertrouwd door zorgverleners om hen te helpen de juiste beslissingen te nemen op het punt van de zorg. Het is een nuttige en betrouwbare website te verbetering van klinische kennis en klinische vaardigheden. Hier kunt u de laatste updates van alle ziektebeelden vinden. De informatie in de website is in het Engels en het is helaas alleen toegankelijk voor Nederlandse geneeskunde studenten. Als je een geneeskunde student kent, kunt u via zijn of haar S-nummer toegang krijgen tot die website.
    Website link: http://www.uptodate.com/home
  9. Merck manual zet zich in voor het beste in de geneeskunde: ‘bringing out the best in medicine’. Dit is een heel eenvoudig te begrijpen website.
    Website link: https://www.msdmanuals.com/professional
  10. ECG learning center. Het is een goede website om over ECG te leren.
    Website link: http://ecg.utah.edu
  11. PubMed is een website waar u evidance-based wetenschappelijke artikelen kunt vinden.
    Het bevat meer dan 24 miljoen bronvermeldingen voor biomedische literatuur uit MEDLINE, life science tijdschriften en online boeken. U kunt een link vinden naar een artikel via full-tekst.
    Website link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
  12. Bij de huisarts en wetenschap kunt ook leuke cassusen vinden ter voorbereiding voor het dermatologie onderdeel van BI assesment.
    Website link: https://www.henw.org/diagnoses/brandwonden
  13. Wikipedia is ook een goede website ter voorbereiding voor het BI assessment. De informatie die op deze website staat is in een makkelijke taal beschreven. Wel is het zo dat de informatie op de website niet altijd betrouwbaar is. Maar hier kunt u wel makkelijk de antwoord op veel vragen van het onderdeel klinisch kennis vinden.
    Website link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandstalige_Wikipedia
  14. Youtube is een bekende bron. Via deze website kun je internationale collega’s volgen.
    Je kunt bijvoorbeeld dingen leren over het zetten van hechtingen en venapunctie’s.
    Website link: http://www.youtube.com

Websites voor de taalvorming

We hebben een aantal websites gevonden die wellicht interessant voor je zijn als je Nederlands wilt leren.

  • Taalmeesterschap | Taalhulp in regio Amsterdam
    Let op. Uitsluitend hulp in regio Amsterdam
    Link: taalmaatje
  • Oefenen | Taalvoorhetleven
    Wil je alvast aan de slag? Dat kan! Maak bijvoorbeeld oefeningen op www.oefenen.nl. Of bekijk een boekje van Succes! om te zien wat je leert in een cursus.
    Link: www.taalvoorhetleven.nl
  • Oefenen.nl
    Oefen met lezen, schrijven, rekenen en internetten. Leer tegelijkertijd over onderwerpen als werk, opvoeding, gezondheid en omgaan met geld. Populaire leerprogr…
    Link: www.oefenen.nl
  • Overige cursussen Nederlands | Taalunieversum
    Deze lijst biedt praktische alternatieven aan mensen die niet kunnen meedoen aan de zomercursus van de Taalunie en aan mensen in binnen- en buitenland die Nede…
    Link: www.taalunieversum.org
  • Taaltrainingen volgen: aanbieders cursussen | Genootschap Onze Taal
    Genootschap Onze Taal.
    Link: www.onzetaal.nl
  • Bibliotheek zoeken
    Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.
    Link: www.bibliotheek.nl
  • Leeslicht
    U zou wel vaker een boek willen lezen. Gewoon voor uw plezier. Of om bij te blijven. Maar: u houdt niet zo van lezen. Of u heeft moeite met lezen. Want veel boeken vindt u te moeilijk.
    Link: www.leeslicht.nl
  • Gratis woordenboek
    Free Dictionary
    Link: www.vandale.nl

Algemeen

  1. Het Acute boekje (NL)
  2. Trauma protocollen (NL)
  3. NHG-standaarden
  4. Thuisarts.nl (patiënten informatie NL)
  5. GPinfo.nl (patiënten informatie EN)
  6. Closing the gap (wond closure for the emergency practitioner) (EN)
  7. Boek letsel van het steun en bewegingsapparaat (NL)
  8. Farmacotherapeutisch kompas (NL)
  9. Algemeen geneeskunde (EN) (inlogcode nodig)
  10. Huidziekten (NL) (patiënten informatie)
  11. Huidziekten (NL)
  12. Oog geneeskunde (NL)
  13. Antibiotica therapie
  14. Handige calculators (NL)
  15. Info over vergiftigingen
  16. Röntgen beoordelen
  17. ECG beoordelen