Impressie zesde workshop

In april en mei vinden de BI toetsen voor de BIG-registratie weer plaats. Een van de mogelijkheden om je voor te bereiden is door middel van de Workshop die wij als VBGA regelmatig organiseren. Op zaterdag 18 maart j.l. heeft ondertussen al weer de zesde workshop plaats gevonden.

We zijn erg blij dat we deze workshop weer konden organiseren bij Schola Medica in Utrecht. Een mooie centrale plaats in Nederland die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed te bereiken is. Wij zijn Schola Medica zeer erkentelijk voor de fantastische medewerking en ondersteuning. We konden gebruik maken van diverse training zalen en ook het training materiaal werd grotendeels door hen ter beschikking gesteld. Mede hierdoor was het weer een zeer geslaagde dag!

De bestuursleden en vrijwilligers hadden als doel om de collega’s, die binnenkort beginnen met hun BI-toetsen, te ondersteunen door eigen ervaringen te delen en te helpen met praktische tips. Tevens was er de mogelijkheid om te oefenen op een aantal onderdelen die tijdens de examens aan de orde kunnen komen. Verder maken veel deelnemers gebruik van de mogelijkheid om te netwerken met “lotgenoten” en ook met bestuursleden en vrijwilligers die het assessment al hebben afgerond.

We hadden dit keer 23 enthousiaste deelnemers. Dit is voor ons een teken dat we met deze workshop toch een ‘leemte’ opvullen en voor de organisatoren en de vrijwilligers is het erg motiverend dat we veel enthousiaste collega’s kunnen helpen!

Ochtend sessie: theoretische begeleiding

Na de ontvangst werd iedereen verwelkomt in het Auditorium door Firas Al Khoury. Hij is een van de VBGA bestuursleden en mede organisator van deze workshop. Hij gaf een overzicht van het dag programma waarna de voorzitter van de VBGA, Shabnam Ghahramani, het woord kreeg.  Zij zit in de opleiding tot huisarts en gaf toelichtingen op de  meest gebruikte  anamnese technieken in Nederland.

Na een kleine pauze werden de deelnemers in vijf groepen verdeeld. Enkele begeleiders gingen in de rol van patiënt en de kandidaten konden, als arts, oefenen met het afnemen van een anamnese. Hierdoor kon iedere kandidaat een gevoel krijgt hoe het echt tijdens de toets gaat. De begeleiders hebben hun feedback gegeven zodat iedereen kon leren van de ‘fouten en goede dingen’ van zichzelf en anderen uit zijn/haar groep. De groepen rouleerden zodat iedereen de mogelijkheid had om actief deel te nemen en ook verschillende situaties kon ervaren.

Lunch Break

Ook voor de inwendige mens werd gezorgd. Naast koffie en thee stonden er verschillende belegde broodjes klaar en kon iedereen sinaasappelsap, melk en fruit nemen.

Ook kon iedereen even zijn/haar ervaringen van de ochtend laten inzinken of bespreken met andere deelnemers en begeleiders. We hebben verschillende mensen gezien die druk bezig waren met het uitwisselen van gegevens.

Tijdens deze lunch break stonden er weer een paar tafels met boeken, geschonken door dr. van Driel. De deelnemers konden de boeken inkijken en meenemen naar huis. Het grootste deel van de boeken heeft nu een ‘tweede eigenaar’ gevonden. We willen de heer van Driel ontzettend nogmaals bedanken voor dit genereuze gebaar!

Middag sessie: praktische zaken

Lichamelijk onderzoek: De middag sessie werd begonnen in het Auditorium. Firas Al Khoury gaf uitleg over het lichamelijk onderzoek en de dingen waar je tijdens de toets op moet letten. Hierna werden de deelnemers weer in groepen opgedeeld en kon men oefenen onder begeleiding van de vrijwilligers.

Praktische onderzoeken: Als laatste onderdeel van deze workshop werden de deelnemers weer in groepjes van 5 verdeeld zodat er veel interactie is en elke deelnemer  kan oefenen. Hieronder staan een paar foto’s van de praktische ‘hands-on’ sessies en hun begeleiders:

Training baby casus

Drs. Nushi Taki

Drs. Phu Thit Htun

Training gynaecologische casus

Drs. Shabnam Ghahramani

Training hechten

Drs. Firas Al Khoury

Training perifeer infuus inbrengen

Drs. Ahmed Al Hassan

Training reanimatie

Drs. Shoaib Hoshmand

Drs. Patricija Imbor

Training Lichamelijk onderzoek bewegingsapparaat

Drs. Robin van Dreumel

Drs. Elise Roel

Wij willen alle vrijwilligers (Elise, Patricia, Ahmed, Paul, Bas en Henk) en de bestuursleden bedanken voor hun fantastische inzet en perfecte organisatie! En last but not least willen we natuurlijk alle deelnemer bedanken voor hun positieve instelling en ‘leergierig’ gedrag. Het enthousiasme van iedereen geeft voldoende motivatie om dit volgende keer weer op te pakken!

Mochten er mensen zijn die mee willen werken aan een volgende workshop dan kan men contact opnemen met de VBGA via ons email adres voor de workshop.