Impressie 9e VBGA Workshop 22 september 2018

Ontvangt VBGA 9e Workshop

Alweer  de 9e VBGA BI workshop is voltooid. In oktober en november vinden de BI toetsen voor de BIG-registratie weer plaats. Een van de mogelijkheden om je voor te bereiden is door middel van de Workshop die wij als VBGA regelmatig organiseren. Op zaterdag 22 september j.l. hebben 33 artsen deelgenomen aan ondertussen al weer de negende workshop van de VBGA.

Ook deze keer werd de workshop weer georganiseerd op de locatie van Schola Medica in Utrecht. Een mooie centrale plaats in Nederland die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed te bereiken is. Wij hopen dat we ook de komende jaren gebruik kunnen blijven maken van deze locatie. We konden gebruik maken van diverse training zalen en ook het training materiaal werd voor een deel door hen ter beschikking gesteld. Mede hierdoor was het weer een zeer geslaagde dag!

We hadden dit keer maar liefst 33 enthousiaste deelnemers. Normaal hebben we een limiet van 30 deelnemers maar dit keer hebben we besloten er 3 meer toe te laten.De reden hiervoor was dat het inschrijvingen al op de eerste dag volledig bereikt was; er waren om 14:00 al 33 bevestigde en betaalde inschrijvingen en omdat het niet 100% duidelijk is wie er eerder waren is besloten om al deze inschrijvingen te honoreren. Het grote aantal aanmeldingen is voor ons een teken dat we met deze workshop toch een goede aanvulling is bij de voorbereiding voor de BI-toetsen en voor de organisatoren en de vrijwilligers is het erg motiverend dat we veel enthousiaste collega’s kunnen helpen!

Een leermoment voor toekomstige workshops: Als je mee wil doen zorg dan dat je snel inschrijft, er is veel animo!

Ochtend sessie: theoretische begeleiding

Rond 09:15  werd iedereen in het Auditorium welkom geheten door Shabnam Ghahramani. Shabnam is naast een van de organisatoren van de workshops ook de voorzitter van de VBGA. Zij gaf een overzicht van het dag programma waarna een toelichting gegeven werd op de  meest gebruikte  anamnes technieken in Nederland.

Tussen 10:00 en 12:00 werden de deelnemers in kleine groepen verdeeld. Enkele begeleiders gingen in de rol van patiënt en de kandidaten konden, als arts, oefenen met het afnemen van een anamnese. Hierdoor kon iedere kandidaat een gevoel krijgt hoe het echt tijdens de toets gaat. De groepen rouleerden zodat iedereen de mogelijkheid had om actief deel te nemen en ook verschillende situaties kon ervaren. Tijdens vorige workshops werd aangegeven dat men graag met ‘autochtone patiënten’ wilde oefenen. We willen dit keer de volgende ‘patiënten’ bedanken: gabrielle, Bas, Paul, Robin en Ena.

Aan het einde van de ochtend sessie kwam iedereen weer bij elkaar in het Auditorium. De begeleiders hebben hun feedback gegeven en wie vragen had kon die stellen zodat iedereen kon leren van de ‘fouten en goede dingen’ van zichzelf en anderen uit alle groepen.

 Lunch Break

9e BI Workshop VBGA

Ook voor de inwendige mens werd gezorgd. Naast koffie en thee stonden er verschillende belegde broodjes klaar en kon iedereen yoghurt, sinaasappelsap, melk en fruit nemen.

Tijdens deze pauze was er voldoende tijd om ervaringen te bespreken en we zagen diverse deelnemers gegevens uitwisselen. Ook deze keer waren er weer medische boeken gedoneerd die de deelnemers na afloop mee konden nemen naar huis. Ook nu hebben we al weer toezeggingen dat er ook voor de volgende workshop boeken zijn die men mee kan nemen.

Middag sessie: praktische zaken

9e BI Workshop VBGA

Lichamelijk onderzoek: De middag sessie werd begonnen in het Auditorium. Robin van Dreumel gaf uitleg over het lichamelijk onderzoek en de dingen waar je tijdens de toets op moet letten. Hierna werden de deelnemers weer in groepen opgedeeld en kon men oefenen onder begeleiding van de vrijwilligers.

Praktische onderzoeken: Als laatste onderdeel van deze workshop werden de deelnemers weer in groepjes van 5 verdeeld zodat er veel interactie is en elke deelnemer  kan oefenen. Hieronder staan de begeleiders van de verschillende sessies genoemd:

Training baby casus

Nushi

 
 

Training gynaecologische casus

Amina en Phu

Training hechten

Rind en Shabnam


Training BLS en perifeer infuus inbrengen

Mays

Training Lichamelijk onderzoek bewegingsapparaat

Robin

Wij willen alle vrijwilligers en de bestuursleden bedanken voor hun fantastische inzet en perfecte organisatie! En last but not least willen we natuurlijk alle deelnemers bedanken voor hun positieve instelling en ‘leergierig’ gedrag. Het enthousiasme van iedereen geeft voldoende motivatie om dit volgende keer weer op te pakken!

9e BI Workshop VBGA

Mochten er mensen zijn die mee willen werken aan een volgende workshop dan kan men contact opnemen met de VBGA via ons email adres voor de workshop.

9e BI Workshop VBGA