Presentatie op Global Health symposium

Ieder jaar organiseert een commissie van Global Health studenten in het UMCG een symposium. Dit jaar was het op vrijdag 12 januari 2018.

Het thema van dit symposium was “Crossing Borders and Boundaries in Medicine, exploring migration, care and culture”. In het Global Health programma zijn er ongeveer 400 studenten in de Bachelor fase. Ongeveer de helft van die studenten komt uit het buitenland.

Presentatie

VBGA werd naast andere sprekers en workshop-houders  (die verschillende onderwerpen vertegenwoordigden) uitgenodigd om te spreken over de ervaringen van buitenlandse artsen om te werken als arts in Nederland (na in het buitenland opgeleid te zijn), en de culturele en professionele uitdagingen in relatie met patiënten en collega’s.

Atefeh Bozorgpour (ons PR lid) hield een presentatie om in de eerste instantie de VBGA en de werkzaamheden te introduceren en vervolgens het assessment procedure dat buitenlandse artsen opgeleid buiten EER moeten afleggen ter erkenning van hun diploma’s. Hierna werd buitenlandse medische opleidingen en Nederlandse opleidingen vergeleken met aandacht op de aspecten die belangrijk kunnen zijn voor de buitenlandse studenten van Global Health.

Na de presentatie werd aantal vragen gesteld door de aanwezigen over de problemen waar buitenlands gediplomeerde artsen tegenaan lopen, zoals kostbaarheid van de proceduren, duur van de wachttijden en Nederlandse taal. Aan het einde van de sessie werd plenaire discussie plaats gevonden waar de studenten de mogelijkheid hadden om aanvullende vragen te stellen aan de sprekers van de dag.