Archief

Ons archief is een verzameling van alles wat in de afgelopen jaren in de media is verschenen over de assessment procedure voor buitenlands gediplomeerde artsen (buiten de EER) die toelating tot het inschrijven in het BIG register geeft. Hiermee bedoelen we interviews, inspirerende verhalen, presentaties, verklaringen van politici, onderzoeken enz.

2018 Presentatie Global Health symposium

Ons PR-lid Atefeh heeft een presentatie gegeven bij het UMCG.health-symposium
http://www.vbga.nl/archief/8-nieuws/85-global-health-symposium

 2017 Artikel in Zorgvisie

Buitenlandse artsen moeten jaren wachten voordat ze aan het werk kunnen
https://www.zorgvisie.nl/buitenlandse-artsen-moeten-jaren-wachten/

2017 Artikel in Medisch Contact

De assessmentprocedure voor toelating tot de Nederlandse arbeidsmarkt werkt behoorlijk vertragend, zo blijkt uit een enquête onder buitenlandse artsen. De wachttijden kunnen oplopen tot vijf jaar.

Assessment struikelblok voor buitenlandse artsen.pdf

2017 Artikel in Arts en Auto (VvAA)

Artikel over verspild talent. Het aartikel gaat in eerste instantie over “vluchteling Artsen” maaar is van toepassing op alle Artsen van buiten de EEU.
https://www.artsenauto.nl/verspild-talent/

2016 Artikel in Medisch Contact (KNMG)

De lange weg naar erkenning.
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/De-lange-weg-naar-erkenning.htm

2016 NVZ Netwerk Dinner

Op woensdag 8 juni organiseerde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)  een netwerkdiner dat in het teken stond van het werken aan een inclusieve arbeidsmarkt; een arbeidsmarkt waar iedereen deel van uitmaakt. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 De VBGA was uitgenodigd om over deze problematiek mee te denken en te praten. Namens VBGA waren Shabnam Ghahramani en Julissa Cruz Gomez hierbij  aanwezig. Het diner vond plaats in Amersfoort. Naast de genoemde VBGA-ers waren er 22 andere gasten aanwezig; te weten: leden van de NVZ en verschillende ziekenhuis- en afdelings-hoofden.   

Shabnam Ghahramani hield een presentatie van 20 minuten om de VBGA en diens werkzaamheden te introduceren en de uitdagingen van de “VBGA leden” te noemen. In haar presentatie ging ze dieper in op het assessment, de erkenningsprocedure van het buitenlands arts diploma’s en de problemen waar  buitenlands gediplomeerde artsen tegenaan lopen. Ze sloot haar presentatie af met:   “als immigrant arts laat je bijna alles achter, je diploma, je netwerk, je ervaringen, je onderzoeken, het ziekenhuis en/of de praktijk waar je gewerkt hebt en zelfs je patiënten. Maar de belangrijkste dingen neem je mee: je talent, je ambities, je motivaties, je doorzettingsvermogen en je dromen”.…

Artikel: Artikel mbt. Diversiteit bij Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

2016 Dentz: Paul Herfs

Enkele maanden geleden schreef Paul Herfs een artikel in Dentz; dat is een vakblad voor tandartsen. Recent vroeg de Federatie Medisch Specialisten of ze het artikel mochten vertalen in het Arabisch ten behoeve van een voorlichtingsbijeenkomst voor Syrische artsen, tandartsen en apothekers.

Artikel: artikel Dentz Syrische tandartsen in Nederland

2015 KNMG: Medisch Contact

Eind 2014 is de Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA) opgericht. Deze vereniging behartigt de belangen van en vormt een aanspreekpunt voor artsen die buiten de EER (Europese Economische Ruimte) hun diploma hebben behaald en daarmee in Nederland aan het werk willen of zijn.

Oud Voorzitter Julissa Cruz Gómez:
‘We liepen al enige tijd rond met het idee om de belangenbehartiging en informatievoorziening voor buitenlandse artsen in Nederland te bundelen. Zeker nu de KNMG door bezuinigingen deze taak moest afbouwen, is er extra vraag naar een dergelijk initiatief. Na overleg met diverse organisaties waaronder de KNMG, hebben we eind 2014 de knoop kunnen doorhakken.’

Bij de VBGA kunnen in het buitenland gediplomeerde artsen terecht voor informatie over het Nederlandse systeem, bemiddeling bij het vinden van stageplekken, tips en informatie voor het volgen van taal- en andere aanvullende cursussen.

Zie ook pagina: Artikel in “Medisch Contact”

2014  Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen

Sinds maart 2014 zijn zes buitenlands gediplomeerde artsen bezig met het oprichten van de vereniging buitenlands gediplomeerde artsen. De VBGA heeft als voornaamst doel steun en begeleiding bieden aan buitenlands gediplomeerde artsen die de assessmentprocedure met succes willen afronden.
Medeoprichters: Julissa C. Gomez; Lea Vink; Nushi Taki; Firas Al Khoury; Shabnam Ghahramani; CarinaT. Domingues

Zie ook pagina: Het bestuur

2014  Medisch Contact interview

Meer stageplekken bij huisartsenpraktijken voor buitenlands gediplomeerde artsen
Medisch Contact. Door Federatienieuws Nr. 16, 17 april 2014
Dokter Julissa Gomez, een buitenlands gediplomeerde arts heeft stage bij de huisarts Hans Essers, kunnen lopen. In dit interview praten ze over het belang van het regelen van meer stageplekken bij huisartsenpraktijken  voor buitenlands gediplomeerde artsen.
Julissa: ‘Mijn artsenbloed ging weer stromen dankzij de stageplek’
Bron: http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/federatienieuws/federatiebericht/143784/stageplekken-voor-buitenlandse-artsen-dringend-nodig.htm

2014  Social media

Facebook groep Buitenlands Gediplomeerde Artsen
In maart 2014 heeft Carina T. Domingues een facebook groep opgericht voor artsen die in het buitenland hun opleiding tot arts hebben afgerond en vervolgens naar Nederland zijn geëmigreerd.
Onder andere is deze groep bedoel om ervaring uit te wisselen over:

  • het oplopen van een succesvol carrière als buitenlands gediplomeerde arts in Nederland;
  • de assessmentprocedure die toelating geeft tot de inschrijving in het BIG-register;
  • optimale beheersing van de Nederlandse taal;
  • het creëren van een netwerk in de medische wereld;

https://www.facebook.com/groups/542596882505300

Note: Andere buitenlandse beoefenaars van een BIG-beroep, zoals verpleegkundigen en tandartsen zijn ook hier welkom!

2013  Artikel van Paul Herfs

De assessment procedure voor buitenlandse artsen: een balans na 7 jaar
Paul Herfs is intensief betrokken bij de inburgering van buitenlandse artsen in Nederland. Via hem zijn tientallen buitenlandse artsen met succes ingestroomd in de medische faculteit van de Universiteit Utrecht.
Diverse activiteiten, zoals de ontwikkeling van een methode Medisch Nederlands voor anderstalige artsen en een onderzoek naar de medische loopbanen van buitenlandse artsen in Nederland, waren aanleiding voor het starten van een promotieonderzoek.
Paul Herfs is werkzaam als vertrouwenspersoon voor personeel van de Universiteit Utrecht en als ombudsman personeel voor de Hogeschool Utrecht. Ook is hij verbonden aan de onderzoeksschool ERCOMER. ERCOMER staat voor European Research Centre on Migration and Ethnic Relations.
Paul Herfs´ proefschrijft: http://paulherfs.nl/wp-content/uploads/2013/03/Ercomer-Assessment-publicatie-2013.pdf
Paul Herfs´s persoonlijke website: http://paulherfs.nl/

2013  Nieuws

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoekt procedure buitenlandse artsen
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat bekijken of Nederland niet te veel drempels opwerpt voor buitenlandse artsen. Nu hebben zij vaak moeite om hier aan de bak te komen, terwijl ze wel goed zijn opgeleid.
De minister noemt het ‘zonde’ dat capabele artsen niet aan de slag kunnen doordat er allerlei barrières zijn. Tegelijkertijd wil ze niet tornen aan de kwaliteit van artsen. ‘Die moet gewoon goed zijn.’ Het is volgens haar dan wel zaak ‘om de kennis, kunde en competenties van mensen goed tot hun recht te laten komen’.
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3435770/2013/05/03/Schippers-kijkt-naar-regels-buitenlandse-arts.dhtml
Bron: http://www.uaf.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/newslistid/1/newsitemid/121
Bron: http://nos.nl/artikel/502790-onderzoek-regels-buitenlandse-arts.html

2012  Column

Drempels weg voor buitenlandse artsen
KNMG. Column van Marlies de Rond, 05 november 2012
Marlies de Rond, beleidsadviseur KNMG, praat over de onduidelijkheid over artsendiploma of certificaat voor buitenlands gediplomeerde artsen van buiten de EER. NFU en OCW: doe er iets aan.
Bron:

2012  Nieuws

Groot tekort aan allochtone medisch specialisten
Volkskrant. Door Wilco Dekker, 05 oktober 2012
Er is een groot tekort aan allochtone medisch specialisten. Dat is slecht voor de kwaliteit en de kosten van de zorg. Het probleem zit vooral bij de opleidingen, waar artsen met een niet-westerse achtergrond vaak buiten de boot vallen, onder meer door vooroordelen.
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3326991/2012/10/05/Groot-tekort-aan-allochtone-medisch-specialisten.dhtml

2012  Medisch Contact.

KNMG-districten bemiddelen bij meeloopstages buitenlandse artsen.
Medisch Contact. Door Federatienieuws, Nr. 14, 06 april 2012

Natalia Makhotkina is in Rusland afgestudeerd als basisarts. Door het werk van haar man woont ze nu in Nederland. Natalia wil daarom hier haar specialisatie oogheelkunde doen. Om zich in het BIG-register te kunnen inschrijven moet ze eerst de Algemene Kennis en Vaardigheden (AKV) toets en een medisch-inhoudelijke toets halen. Als voorbereiding op het laatste onderdeel loopt ze stage. De KNMG-districten helpen met het zoeken naar dit soort stageplekken voor buitenlandse artsen.

Bron:http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/federatienieuws/federatiebericht/113108/makhotkina-uit-rusland-loopt-mee-met-huisarts-spee-in-ijsselstein.htm

2011 TV documentair

Een inspirerend verhaal van een buitenlands gediplomeerde specialist
RTV Rijnmond. Werelds herhaling Afl. 4, 03 mei 2011
Alice Fonseca Barreto werkte al jaren als psychiater in Brazilië en had samen met een aantal partners een goedlopende kliniek. Een goed leven, dat min of meer op zijn kop werd gezet toen zij besloot in Nederland te gaan wonen. Dit had grote consequenties voor Alice, want de diploma’s die zij in Brazilië had gehaald, bleken hier niet veel waard te zijn. Alice moest opnieuw een heel traject doorlopen: studeren, coschappen lopen, alles wat zij in Brazilië al had gedaan.
Alice: “Een Braziliaanse moeder zei mij het volgende: ‘Het huis van de boeddha is waar de boeddha is.’ En dat is een beetje wat ik doe. Hier is mijn huis. Niet alleen mijn huis, maar ook mijn land. En ik maak van mijn huis een goed huis, een gezellige plek.”
Bron: http://www.youtube.com/watch?v=G4nTp9EJvFc

2008  Interview

Twee buitenlands gediplomeerde artsen delen hun ervaringen over de assessmentprocedure
Medisch Contact. Door Federatienieuws, 28 juni 2008
Patria Diaz en Zabi Hamidi, buitenlands talent in Nederland. Patria is coassistent en heeft deelgenomen aan de nieuwe assessmentprocedure. Zabi werkt als huisarts en doorliep de oude procedure van diplomawaardering. Onlangs zijn deze buitenlandse artsen door de KNMG uitgenodigd voor een bijeenkomst, met een afvaardiging vanuit de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV), om hun ervaringen als in het buitenland gediplomeerde arts te delen. De weg naar BIG-registratie is een lange en soms ingewikkelde weg. De KNMG wil daar ondersteuning in bieden.
Bron: http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/22899/knmg-wil-buitenlands-talent-niet-verloren-laten-gaan.htm

2008 Social Media

Forum Buitenlandse artsen in NL
Admin en Patria, twee in het buitenland gediplomeerde artsen, hebben in 2008 een forum opgericht om ervaringen uit te wisselen en informatie en tips over de assessmentprocedure te geven.
Dit forum diende gedurende jaren velen, aangezien een groot aantal artsen dat de assessmentprocedure hebben afgerond, hun ervaring in het forum hebben gedeeld.
Het forum is tegenwoordig minder actief, maar daar kunt u nog veel nuttige informatie en tips vinden de assessmentprocedure.
Link: http://buitenlandseartsen.super-forum.net/

2006  Interview

Twee buitenlands gediplomeerde artsen delen hun ervaringen over
Arts in Spe. Door Sandra Ferns en Kathelijne Groeneveld, 23 mei 2006
Jaarlijks stromen circa 140 in het buitenland gediplomeerde artsen in in de Nederlandse artsenopleiding. Giza Passos de Cerqueira e Silva (Brazilië) en Suhail Basunaid (Jemen) zijn twee van die studenten. Giza en Suhail hebben nog deel aan de oude assessmentprocedure genomen. Toen waren de medische faculteiten nog verantwoordelijk voor de toelating, niveaubepaling en aanvullende scholing van buitenlandse artsen. De huidige assessmentprocedure onder  de verantwoordelijkheid van de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezond –
heid (CBGV) bestond nog niet.
Bron: http://artsinspe.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Buitenlandse-artsen-in-Nederland-aan-de-studie.htm