Nederlandse taal

Het Belang van de Nederlandse taal

Het belang van het beheersen van de Nederlandse taal op een hoog niveau wordt door ons en andere buitenlands gediplomeerde collega’s ervaren als de “sleutel” tot succes. Het is niet alleen van belang voor de assessment procedure, maar ook voor de latere communicatie met patiënten en collega’s. Uiteraard zal een goede beheersing van de taal ook de kans op een baan of opleidingsplek vergroten!

Vanaf 1 januari 2024 is het vereist dat elke kandidaat bij de aanvraag het bewijs van hun Nederlandse en Engelse taalvaardigheid moet aantonen.

Lees hier meer informatie over: https://www.bigregister.nl/buitenlands-diploma/procedures/automatische-erkenning/nederlandse-taalvaardigheid

Cursus Nederlands

Er zijn verschillende aanbieders in Nederland waar u een training of cursus Nederlands op het juiste niveau kunt volgen.

We adviseren je om een cursus Nederlands te volgen bij talen-centra of -instituten welke worden aangeboden door een universiteit in Nederland. Bij een academisch talencentrum werken ervaren docenten die gespecialiseerd zijn in taal- en cultuuronderwijs aan hoger opgeleiden. De cursussen die door het academisch talencentrum aangeboden worden, zijn meestal intensief en de docenten stellen hoge eisen aan de studenten. Sommige centra bieden zelfs cursussen op niveau C1.

Op de website zijn alle universitaire talencentra die cursus Nederlands aanbieden:

Link: https://www.nut-talen.eu/leden/

Zelf studie

Een echte aanrader is het boek “Hoe Zit Het Met Staan?“.  Dit boek is speciaal voor anderstalige artsen ontwikkeld en wordt uitgegeven door Bohn Stafleu en Van Loghum. Het is opgebouwd uit hoofdstukken die corresponderen met de coschappen van de geneeskunde opleiding.  Het boek bevat ook luisterpassages van authentieke gesprekken tussen patiënt en arts. Hiermee krijg je, naast het Nederlands leren, ook een aantal begrippen te horen uit de medische wereld.

Grammatica

Hieronder worden enkele boeken genoemd voor hoogopgeleide anderstaligen, die een aanvulling op het onderdeel woordenschat uitbreiding en grammatica geven. Deze boeken zijn ook geschikt voor zelfstudie.

  • Boer, B. de, Lijmbach, B. en Loeffen, W., Trefwoord deel 1 en 2. Groningen: Wolters-
    Noordhoff, 2003. ISBN-10: 9001140963, ISBN-13: 9789001140960
  • Beersmans, M. en Tersteeg, W., De Finale. Amsterdam: Boom, 2008. ISBN-10: 9085064988, ISBN-13: 9789085064985
  • Geurtsen, W., Giezenaar, G. en Deijk, A. van, Hogerop! De puntjes op de i. Utrecht: NCB, 2006. ISBN-10: 9055172588, ISBN-13: 9789055172580
  • Boer, B. en Lijmbach, B., De spijker op de kop: Nederlandse uitdrukkingen. Coutinho, 2002. ISBN: 9789062833009
  • Boer, B., van der Kamp, M. en Lijmbach, B, Nederlands in actie. Coutinho, 2012. ISBN: 9789046902981
  • Boer, B. de, en Lijmbach, B., Nederlands op niveau. Bussum: Coutinho, 2007. ISBN-13: 9789046900673

 

Lezen

  • Lees online artikelen en download ook belangrijke nieuws apps zoals; nu.nl, NRC, Volkskrant, Telegraaf, Nieuwsuur, enz.). Het voordeel hierbij is dat je ook op de hoogte blijft van recente ontwikkelingen wat weer bijdraagt aan je culturele ontwikkeling. Lees online het nieuws van de website Medisch Contact, link http://medischcontact.artsennet.nl/home.htm.
  • Wordt lid van de bibliotheek van je gemeente, hier krijg je tegenwoordig ook toegang tot verschillende e-Books.
  • Heb je nog een kleine woordenschat en moet je iedere keer de woorden in een woordenboek opzoeken? Zoek naar “gemakkelijke woorden” op de website van je plaatselijke bibliotheek, je zal terechtkomen bij een veel makkelijk leesbare boeken.
    Suggesties voor boeken van uitgever Leeslicht: De voorlezer; Komt een vrouw bij de dokter; De gelukkige huisvrouw; Anne Frank, haar leven; Blauw water; Fatale liefde.
    Suggesties voor boeken van uitgever Leespunt: Als broer en zus; Doe maar gewoon; De vlucht van Said; Een keurig meisje.

 

Luisteren

  • Kijk naar de Nederlandse televisie. Vermijd Engelstalige uitzendingen. Tip: TV programma’s op de zenders 1, 2 en 3 kunnen via Teletekst pagina #888 ondertiteling verkrijgen.
    Suggesties voor programma’s: het journaal; talkshow M; Toren C; keuringsdienst van waarde; Op1; Jinek; Nieuwsuur; Brandpunt.
    Suggesties voor series: De Gouden Eeuw; Nederland van boven; het Koninkrijk; Van God los; Penoza. Je kan ook op internet naar de gemiste uitzendingen kijken, link http://www.npo.nl/.
  • Luister mee met luisterboekjes. Dat draagt bij aan je gevoel voor de taal en is een goede oefening voor het verbeteren van je uitspraak.

 

Spreken

  • Spreek Nederlands tegen je vrienden, buren, onbekenden, partner en Nederlandse familieleden. Eigenlijk tegen iedereen! Je moet ze negeren als ze Engels spreken, doe je dit niet dan zal de ‘Engels sprekende Nederlander’ Engels blijven praten en leer je uiteindelijk niets. De discipline ligt hier bij jezelf!
  • Heb je Nederlandstalige huisgenoten of een Nederlandse partner? Buitenlanders die de Nederlandse taal willen leren, klagen er vaak over dat hun Nederlandse partners en vrienden liever geen Nederlands met hen willen spreken. Daardoor wordt het leren van de Nederlandse taal aanzienlijk moeilijker voor deze buitenlanders. Als iemand alleen tijdens de lessen Nederlands spreekt, blijft het Nederlands heel lang een vreemde taal, terwijl het de bedoeling is dat het de tweede (gebruiks) taal wordt.
    In dit document vind je Tips voor Nederlandstalige huisgenoten en partners. Dit document is gemaakt door de docent Nederlands Niek Langeweg van het Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden.
  • Als je geen Nederlandse partner hebt, geen Nederlandse collega’s en geen leuke Nederlandse buren, dan kun je bij verschillende organisaties een taalmaatje aanvragen.
    In dit document vind je het contact van Taalmaatjes uit verschillende Nederlandse regio’s.
  • Heb je een sterk accent? Hebben Nederlanders vaak moeite mee om je te begrijpen vanwege je uitspraak?
    Het boek Taaltrainer bevat een uitspraak training op cd en veel grammaticale oefeningen die uit de administratieve, medische en technische praktijk komen (Boot, E., Degenhart, S. Taaltrainer. Boom, 2006. ISBN13 9789085062509).
    De hulp van een logopedist kan je uitkomst bieden.