De laatste ontwikkeling omtrent actie Covid19

Onlangs nam extrahandenvoordezorg regio Rotterdam contact met ons op ivm onze actie over de bereidheid van buitenlandse artsen om een steentje bij te dragen aan de strijd tegen Covid 19. Ze gaven aan dat ze van plan zijn om een onderzoek te starten naar de obstakels waardoor deze artsen tijdens de eerste golf niet ingezet zijn en willen nu kijken naar hun inzetbaarheid bij deze 2e golf.

Om die reden willen we graag mededelen dat de artsen die zich voor de actie hebben opgegeven (vooral diegenen die wonen in regio Rotterdam) de komende periode gebeld kunnen worden door extrahandenvoordezorg.

Lancering GPınfo.nl

Op 23 september heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NGH) GPinfo.nl gelanceerd, een Engelstalige versie van Thuisarts.nl. Het is een pilot waarbij ongeveer circa 35 medische en niet-medische onderwerpen worden aangeboden in het Engels. Het doel is ervaring op te doen met een meertalig Thuisarts.nl en de meerwaarde voor patiënt en zorgaanbieder te onderzoeken. U kunt de website bezoeken via de onderstaande link. 

https://www.gpinfo.nl/

VBGA COVID-19 Actie in de pers

COVID-actie van VBGA heeft afgelopen dagen veel aandacht ontvangen van de pers. Zo heeft onze voorzitter Nafise Ghalandari op 14 april een interview gegeven in Hart van Nederland van SBS6 waarin zij de huidige situatie van de actie heeft gedeeld. Een van de vrijwilligers die zich heeft gemeld bij de actie, longarts Mayra Parra Pérez vanuit Venezuela, heeft verteld hoe machteloos zij zich voelt als een buitenlandse longarts die nog niet kan werken tijdens de coronacrisis terwijl zij veel kan bijdragen. Een gevoel dat veel buitenlandse artsen gemeen hebben. Er werden ook artikelen gepubliceerd over onze actie in verschillende kranten en tijdschriften waaronder Medisch Contact, Volkskrant en NOS. Er werd ook in een uitzending van Radio1 over onze actie gesproken. Alle artikelen zijn te vinden VIA de onderstaande linken.

Tot nu toe hebben 175 artsen en 23 andere zorgverleners zich aangemeld als vrijwilligers voor de COVID-actie van VBGA. Inzetbaarheid van alle vrijwilligers is geïnventariseerd door "extra handen voor de zorg" op basis van de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van het grote aantal vrijwilligers zijn er helaas maar een paar artsen daadwerkelijk ingezet in zorginstellingen. We geloven dat dit heeft te maken met het feit dat er op dit moment geen tekort aan artsen is in de strijd tegen corona. We zijn als VBGA in ieder geval blij dat we als een makelaar hebben gefunctioneerd om de bereidheid van buitenlandse artsen te laten zien tijdens deze crisis in Nederland. We bedanken iedereen hartelijk die zich beschikbaar heeft gesteld.

VBGA COVID-19 Commissie 

Artikelen:

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/bijna-honderd-buitenlandse-artsen-zonder-big-staan-klaar-voor-coronazorg.htm

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/buitenlands-gediplomeerde-artsen-willen-graag-meehelpen-maar-het-lukt-nog-niet-.htm

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/syrische-arts-staat-klaar-om-zijn-nederlandse-collega-s-te-helpen-er-is-zoveel-dat-ik-nu-zou-kunnen-doen~b101a2db/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

https://nos.nl/artikel/2327831-buitenlandse-artsen-in-nederland-willen-helpen-maar-dat-mag-nog-niet.html

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/buitenlands-gediplomeerde-artsen-zonder-big-willen-dolgraag-aan-de-slag-in-nederland/

Impressie 12e VBGA Workshop (15 augustus 2020)

Op zaterdag 15 augustus vond de 12e VBGA-workshop plaats in de Scola Medica in Utrecht. Vanwege de corona-maatregelen konden we "slechts" 18 deelnemers toelaten. Buitenlandse artsen die zich voorbereiden op de Beroepsinhoudelijke Toets van de assessment procedure konden hun vaardigheden testen. Er werd geoefend met simulatie-patiënten, lichamelijk onderzoek, met hechten, inbrengen van een infuus, onderzoek aan een baby, enz.
Ook was er ruimte om te netwerken met lotgenoten en met buitenlandse artsen die de procedure al tot een goed einde hebben gebracht en werkzaam zijn in de gezondheidszorg in Nederland. De cursisten, zo bleek uit de evaluaties, waren zeer tevreden over de workshop.
 
Ochtend Sessie
 
We begonnen de dag met de officiële welkom door onze voorzitter Nafise. Daarna gaf Amina een presentatie over de meest gebruikte anamnese technieken in Nederland. Na de presentatie zijn de deelnemers in kleine groepen verdeeld en anamnese geoefend in een setting die heel vergelijkbaar is met de examen setting. Hierdoor had iedereen de kans om examen sfeer enigszins mee te maken.
 
Nafisa geeft uitleg over de programma Presentatie van Amina
Paul al patiënt in psychiatrische casus We waren voorbereid voor COVID-19
 
 
Middag Sessie
 
Middag sessie begon met een presentatie van Amina over lichamelijke onderzoek en algemene punten die van belang zijn tijdens het uitvoeren daarvan. Daarna werden de de deelnemers weer verdeeld in groepen en lichamelijk onderzoek vaardigheden geoefend in 5 verschillende stations.
 
 

Station Hechten

Cansu&Nafise

Station Knie Klachten

Olga

Station Reanimatie en Infuus

Omaar&Abdulrahman

Station Gynaecologie

Amina&Vlada

Station Baby

Dania&Gautam

 

We willen alle vrijwilligers en bestuursleden bedanken voor hun inzet en bereidheid om aan de workshop mee te doen tijdens deze moeilijke periode ondanks alle obstakels. We wensen alle deelnemers succes met examens en hopen ze terug te zien bij onze workshops in de toekomst als vrijwilligers. Mochten er mensen zijn die zijn klaar met het assessment en willen meedoen als vrijwilliger in de komende workshops, kan men contact opnemen met ons via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via een van onze sociale media kanalen.

Mededeling over de COVID-19 actie van de VBGA

VBGA heeft enkele weken geleden contact gezocht met het ministerie van VWS omdat veel buitenlandse artsen een bijdrage wilden leveren aan het bestrijden van de gevolgen van de corona-besmetting in Nederland. Op onze oproep kregen wij zeer veel respons. Momenteel hebben 170 buitenlandse artsen kenbaar gemaakt mee te willen werken. Daarnaast hebben 21 para-medici gereageerd.
Het bestuur van de VBGA treedt op als intermediair. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle artsen en para-medici die bereid zijn om ondersteuning te bieden. Die lijst ligt in handen van een agentschap van het ministerie van VWS. Dit agentschap heet "extra handen voor de zorg". Het agentschap beschikt over de VBGA-lijst. Zij hebben ons laten weten dat zij de richtlijnen hebben ontvangen van het ministerie van VWS en van het ministerie van SZW. Het agentschap gaat na wie op grond van de richtlijnen ingezet kan worden. Zij zullen benaderd worden door het agentschap "Extra handen voor de zorg".

Wij bedanken jullie voor de bereidheid die jullie getoond hebben om steun te bieden in deze moeilijke tijden.

VBGA-bestuur