interuniversitaire VoortgangsToets Geneeskunde (IVGT)

Dit onderdeel vindt plaats in Maastricht Randwyck (faculteit der Geneeskunde aan de Universiteitssingel 60 in Maastricht) en wordt digitaal afgenomen.

Een belangrijke ontwikkeling bij de BI toets is dat de ‘oude’ DMB toets vervangen is door de Voortgangstoets VGT). Deze toets wordt op het zelfde moment ook door medische studenten van Nederlandse universiteiten afgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het niveau van de Buitenlandse arts direct te vergelijken met de resultaten van Nederlandse studenten.

Hierdoor vindt dit onderdeel plaats op dezelfde dag van de VGTs plaatsvinden.

De informatie over VGT toets en de volgende toets data kan je op deze website vinden: https://ivgt.nl/nl/

Hoe kun je je voorbereiden voor die toets?

  1.  Compendium Geneeskunde boeken website: http://www.compendiumgeneeskunde.nl  Deze boeken zijn speciaal ontwikkeld voor het succesvol halen van VGT toets.
  2. Er zijn verschillende voorbereidingscursussen voor deze toets. Deze cursussen worden door verschillende partijen gegeven en er zijn meerdere cursus data. Het beste kun je dit googlen.
  3. Op de website van medisch contact vind je onder het menu “kennis” het kopje “voortgangtoetsen” . Daar kan je wat oudere toetsen vinden en online gelijk oefenen. Om toegang te krijgen moet je abonnement kopen ( online abonnement kost 99 euro  per jaar).
  4. De laatste VGT toetsen  kan je van universiteit medisch faculteiten krijgen, een vriend(in) die geneeskunde studeert of van andere buitenlandse artsen met wie je contact hebt.

Het is niet noodzakelijk om alle oude VGT vragen te bestuderen. Er worden slechts 10% van de oude vragen herhaald. Het is wel belangrijk om de onderwerpen die heel vaak terug komen goed te bestuderen.

Het percentage om voldoende te halen bij VGT toets wordt bij elke toets opnieuw bepaald op basis van het gemiddelde resultaat van alle deelnemers. Het percentage voor voldoende niveau ligt meestal tussen 40-48% .  Het is belangrijk voor deze toets om voldoende te halen.