Welkom

Welkom bij VBGA, de Vereniging voor Buitenlands Gediplomeerde Artsen. Ons doel is om artsen uit het buitenland te helpen bij het verkrijgen van hun BIG-registratie in Nederland. In plaats van iedereen opnieuw het wiel te laten uitvinden, leek het ons een goed plan om elkaar te helpen. Wil je meer weten over de erkenningsprocedure? Of ben je geïnteresseerd in een workshop ter voorbereiding op de BI-toets? Lees dan verder!


Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je onderaan deze pagina.

BIG registratie

Arts worden in Nederland?

De assessmentprocedure is bedoeld om aan te tonen dat het opleidingsniveau van een arts met een buitenlands diploma vergelijkbaar is met dat van een arts die in Nederland is opgeleid. De diploma-erkenning wordt uitgevoerd door het CIBG. Afhankelijk van je beroep en het land waar je je diploma hebt behaald, zijn er verschillende erkenningsprocedures die je moet volgen.

Weet je niet zeker welke stappen je moet nemen om je te registreren? Lees dan de stappen hieronder. Onze website bevat informatie over de assessmentprocedure vooral voor buitenlands gediplomeerde artsen. We raden daarnaast aan om de advieswijzer van het CIBG in te vullen. Deze tool geeft je een gepersonaliseerd en gedetailleerd overzicht van de te volgen stappen binnen jouw specifieke situatie.

 

Taalvaardigheden (Nederlands en Engels)

Zorg dat je Nederlands op hoog niveau (B2+) is; dit is essentieel!

Vanaf 1 januari 2024 is een taalcertificaat Nederlands verplicht. In bepaalde gevallen is daarnaast ook een certificaat Engels vereist. De AKV-toets komt te vervallen.

Diploma buiten de EU/EER​

Wat moet je doen?

1. Aanvragen van Verklaring van vakbekwaamheid bij het CIBG

2. Taaltoets

3. BI-toets afleggen

4. Adviesgesprek en coschappen

Diploma binnen de EU/EER​

Je diploma wordt automatisch erkend als je het binnen vijf jaar na afgifte aanvraagt. In dat geval hoef je geen BI-toets af te leggen, maar wél een taaltoets op B2+-niveau.

Registratie specialisme

Als je een wettelijk erkend specialisme uit het buitenland hebt, kan je tegelijk met je basisdiploma erkenning aanvragen.

Assesment Verpleegkundigen

Het vereiste taalniveau in het Nederlands is op MBO-niveau (B1), wat kan worden aangetoond door het behalen van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) examen. Daarnaast is het ook nodig om de BI-toets af te leggen.

Assesment Tandartsen

Werken als tandarts betekent dat je ook je kennis van het Nederlands en Engels moet bewijzen, en de BI-toets moet afleggen. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de KNMT. 

Weet je niet welke je moet kiezen?

We raden je aan om de website van het CIBG te raadplegen. Daar kun je de advieswijzer gebruiken om te achterhalen welke procedure van toepassing is in jouw situatie.

BI toets voorbereiding

Workshops

Twee keer per jaar organiseren wij een voorbereidende workshop voor het DKV deel van de BI toets.. In deze workshop oefenen deelnemers klinische vaardigheden zoals het afnemen van de anamnese en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek met simulatiepatiënten. Dit wordt gedaan onder omstandigheden die heel vergelijkbaar zijn met de echte BI toets.

Daarnaast worden er online workshops georagniseerd met als focus het oefenen van psychiatrische casuïstiek.

aankomende workshops

Hieronder vind je onze komende workshops. Koop je ticket en reserveer je plek alvast!

Image
VBGA workshop
UMC Utrecht

22e VBGA workshop

Image
VBGA workshop
UMC Utrecht

23e VBGA workshop

Veel gestelde vragen

Hieronder staan de meest gestelde vragen over de VBGA en hoe je als buitenlands gediplomeerde arts kan werken in Nederland.

 

Voor artsen met een diploma van buiten de EU/EER duurt de BIG-registratieprocedure in de praktijk minimaal 2 tot 2,5 jaar. Dit komt door verplichte taaltoetsen, inhoudelijke examens en eventuele aanvullende scholing. Sinds de afschaffing van de AKV-toets zijn de wachttijden voor de BI-toets echter fors toegenomen. In de zomer van 2025 loopt de wachttijd bij aanmelding op tot bijna twee jaar, met geplande toetsmomenten pas in 2027.

In de praktijk blijkt het erg lastig om zonder BIG-registratie als arts onder supervisie aan de slag te gaan. Door het ontbreken van specifieke Nederlandse ervaring en kennis is de kans klein dat iemand bereid is veel tijd in begeleiding te investeren, en daarnaast vormt taalvaardigheid vaak een extra drempel. Daarentegen is het relatief goed mogelijk om werk te vinden in de zorg buiten de rol van arts, wat niet alleen inkomsten biedt, maar ook een waardevolle kans om dagelijks de Nederlandse taal en zorgcontext in de praktijk te oefenen.

Om het voor iedereen eerlijk te houden, werken we niet met reserveringen. We doen ons best om de datum en de start van de ticketverkoop tijdig bekend te maken, zodat iedereen de kans krijgt om de deelname goed te organiseren.

Het doen van een PhD is zeker mogelijk vóór BIG-registratie, maar het kan lastig zijn, vooral omdat je zonder registratie geen klinische PhDs mag doen.  Toch zijn er zeker mogelijkheden.  onderzoek. Hoe specifieker je kennis, vaardigheden en referenties zijn, hoe groter de kans dat je een geschikte plek vindt. Een promotie in Nederland kan bovendien een groot voordeel zijn bij het verkrijgen van een opleidingsplek voor specialisatie.

In Nederland is het gebruikelijk om eerst een aantal jaar klinische werkervaring op te doen, zodat je zowel ervaring opbouwt als ontdekt of een specialisme goed bij je past. Toelating tot een opleidingsplek is echter niet alleen gebaseerd op klinische ervaring; ook zaken als onderwijsactiviteiten, managementtaken of een promotie tellen mee. Specialisaties binnen het ziekenhuis zijn vaak competitiever, maar in de eerste lijn – zoals huisartsgeneeskunde, ouderengeneeskunde of sociale geneeskunde – zijn er meer dan genoeg kansen.

Ons ondersteunen

De weg naar registratie en erkenning als arts in Nederland is niet makkelijk – maar samen staan we sterker. Al jaren zet de VBGA zich in voor buitenlandse artsen. We delen kennis, bieden steun en bouwen aan een netwerk van collega’s die elkaar begrijpen.

Jouw steun maakt een verschil!

Ondersteun ons door lid te worden. Met jouw steun kunnen we onze activiteiten voortzetten – en uitbreiden:
📚 Kennisdeling
🤝 Verbinden van collega-artsen
🌍 Een waardevol netwerk opbouwen

Word abonnee en steun het werk dat jou misschien ook ooit heeft geholpen.💙 Ook als je zelf het traject niet hebt doorlopen maar ons werk waardeert: jouw bijdrage betekent veel.