IFMSA-NL Congres

IFMSA-NL Congres 'Komt een vluchteling bij de dokter' 2019 

 

Vluchtelingen in de gezondheidszorg 

Hoe gaat u om met taalbarrières en cultuurverschillen op het spreekuur? Hoe is de zorg voor vluchtelingen georganiseerd? Hoe is het om met een buitenlands diploma je geneeskundestudie of artsenberoep in Nederland te hervatten? En hoe kunnen wij ons inzetten om onze medestudenten en collegae hierbij te helpen?

 

Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens het IFMSA-NL (International Federation of Medical Students' Associations - The Netherlands) Congres "Komt een vluchteling bij de dokter" op 9 februari 2019 in het onderwijscentrum van het Erasmus MC. Met lezingen van ervaringsdeskundigen, workshops van organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland, Johannes Wier Stichting, Dokters van de Wereld en Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen en een panel discussie, behandelen wij deze vraagstukken één voor één.

 

Meer informatie en inschrijving

Wilt u meer weten over het congres of u inschrijven? Bekijk dan onze website (congres.ifmsa.nl) en bijgevoegde flyer.

Voor vragen kunt u hen bereiken via: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Coschappen

Een coschap is de overgang van een ‘medisch student’ naar ‘klinisch student’. Dit is een cruciaal onderdeel van masteropleiding geneeskunde en is voor eenieder die deze opleiding wil afronden verplicht. Een coschap voor regulier of niet-regulier of zij-instroom studenten begint met introductie. Pas hierna begint het coschap dat je dient te volbrengen. Coschappen mogen deeltijd gevolgd worden. Deeltijd betekent hier minimaal vier dagen per week.

Voor Buitenlands Gediplomeerde artsen is dit onderdeel belangrijk wanneer tijdens het Advies gesprek (dat volgt na het Assessment) aangegeven is dat je X maanden Coschappen moet lopen.

Introductie-coschap

Deze bevat uitleg over werken in de Nederlandse gezondheidszorg, een korte les over basiskennis, genezing en palliatie en het juist en onjuist handelen. Tevens bevat dit coschap praktische kennis van bijvoorbeeld bloedprikken, katheter inbrengen, anamnese nemen en lichamelijk onderzoek. De duur van deze coschap is 2 weken (Dit hangt af van de universiteit waar je eventueel je colleges volgt) en is voltijd. Deeltijd is hier niet mogelijk. Deze coschap is verplicht voor iedereen.

Studiemateriaal

Tijdens alle coschappen worden er e-learnings van de afdeling/ universiteit aangeboden. De benodigde boeken kun je lenen bij de Openbare of Universitaire Bibliotheek. De boeken zijn tevens online te bestellen.

Toets

Aan het eind van elke coschap dient je een toets te maken (computer of schriftelijk). Om te slagen heb je minimaal een 6 nodig. Een goede prestatie tijdens de coschappen telt echter dubbel zo hard mee. In de eindbeoordeling is de coschap zelf het belangrijkst.

Collegegeld

Per ingeschreven maand betaal je je wettelijke collegegeld van €1984 per jaar. Dit is van toepassing op de eerst bekostigde opleiding in Nederland en geld voor personen die uit een EER- land, Zwitserland of Suriname komen of die een Nederlandse partner heeft. Voor niet EER- studenten is de hoogte van het collegegeld afhankelijk van de gekozen instelling. Kosten variëren in deze tussen de € 20,000- en € 25,000- per jaar. Informatie kan je ook op www.duo.nl vinden.

Duur van totale coschap

De duur van de gehele coschap blijft hetzelfde zoals je die tijdens het adviesgesprek hebt gekregen. Dit varieert tussen de 6 maanden tot 18 maanden. De wachttijd voordat je begint en de wachttijd tussen twee coschappen kan wel soms langer duren dan verwacht. Hier kunnen maanden tussen zitten. Let hierbij op dat je voor deze maanden tevens collegegeld dient te betalen.

Bovenstaand artikel wordt in de komende maanden voorzien van extra informatie. Per punt zullen meer details toegevoegd worden.

Aanpassingen in VBGA bestuur

Hierbij willen we jullie op de hoogte brengen dat er binnen het VBGA bestuur een aantal wijzigingen hebben plaats gevonden.

Per 1 september 2016 is de nieuwe voorzitter van de VBGA: Shabnam Ghahramani.
Ze is 1 van de mede oprichters van de VBGA en de meesten van jullie kennen haar door haar werkzaamheden als lid van de PR commissie en de Workshop commissie. De reden voor de ze wijziging is dat de vorige voorzitter, Julissa Gomez, had aangegeven dat ze deze functie voor maximaal 2 jaar wilde bekleden. Ze wil zich nu meer concentreren op nieuwe uitdagingen. We danken Julissa uiteraard voor haar inzet en wensen haar veel succes in haar carrière!

Al iets langer geleden (per 1 juli 2016) is de verandering van onze penningmeester. Marc Stoelinga heeft Lars Dijkema opgevolgd. Op dat moment is ook een andere mede oprichter van de VBGA gestopt, te weten Carina Domingues. Carina kon vanwege haar drukke werkzaamheden niet meer de tijd vrijmaken om haar functie uit te oefenen zoals ze dat graag wilde en heeft daarom gekozen voor haar carrière. Dit is een stap die iedereen snapt en wij wensen ook Carina heel veel succes bij haaar medische vervolg opleiding!

Overzicht

Voor een actueel overzicht van de huidige bestuursleden kun je altijd kijken op deze pagina op onze website.

Opmerking

Indien je contact wil opnemen met een van onze bestuursleden, gebruik dan altijd de officiële email adressen van de betreffende functionaris. Op deze manier blijft de correspondentie beschikbaar binnen de VBGA. Wanneer je een email stuurt naar het 'prive email adres' van een bestuurder dan is een antwoord niet gegarandeerd (in geval van ziekte en/of vakantie oid.).

Vrijwilligers

   
 

Phu Thit Htun

Aandachtsgebied(en): Workshop


 

Atefeh Bozorgpour

Aandachtsgebied(en): Public Relationship
Email: pr @ vbga.nl

Atefeh komt uit Iran en heeft haar opleiding tot basisarts aan de Teheran Universiteit in 2011 afgerond.  Eind 2011 is ze naar Nederland gekomen.

Ze heeft het assessment in 2016 afgerond en haar BIG registratie gekregen. Sinds januari 2017 zit ze in de opleiding tot patholoog.

   

Ena Sokol

Aandachtsgebied(en): Workshop

   
   
   
   

 

Contact

Voordat je een vraag stelt via ons contact formulier willen we je vragen om onderstaande 'regels' door te lezen.

For people that do not understand the Dutch language: Look at the bottom of this page!

Er is veel informatie beschikbaar op deze website. Veel vragen zijn in het verleden al gesteld en de meeste antwoorden zijn dan ook te vinden over Het Assesment en de Nederlandse taal. Daarnaast is er een Frequently Asked Questions pagina gemaakt die veel antwoorden bevat over wat meer algemene vragen.

Lees dus altijd de informatie op de website voordat je een vraag stelt!

De VBGA bestaat uit vrijwilligers die naast het helpen van (toekomstige) collega's ook druk zijn met hun eigen werkzaamheden. We willen graag helpen maar vragen jullie om de volgende regels in acht te nemen bij het stellen van een vraag:

  • Lees de informatie op deze website (incl. de FAQ)
  • Kies het juiste onderwerp (ALGEMEEN, WORKSHOP, LID WORDEN, etc.) bij je vraag; hierdoor komt je vraag direct bij de juiste persoon binnen.
  • Stel je even kort voor zodat we weten met wie we te maken hebben en wat je achtergrond is
  • Stel je vragen in het nederlands
  • Stel geen onzinnige vragen; we zijn geen consultancy organisatie en ook geen reisbureau.

Hier staan voorbeelden van vragen die daadwerkelijk via het contact formulier gesteld zijn maar die we niet gaan beantwoorden omdat  ze niet voldoen aan bovenstaande regels ...

  • "Can you please give me information about AKV exam , like how I have to register for it and when can take exam ?!?"
  • "Please help me fill the Big register forms. And please help me find a way to apply for a visa to complete the registration process."

Mocht je ondanks alles een serieuze vraag hebben en hierop geen antwoord gevonden hebben, stel dan de vraag via ons contact formulier!

Note for non dutch speaking

Our organisation is primarily there for helping doctors who are already in the netherlands and are in the proces of registration. If you can not understand the above text (written in the dutch language) then our advise to all you questions regarding "working as a doctor in the netherlands" will be:
LEARN THE DUTCH LANGUAGE!

This is the first step and essential to get your BIG registration and nessecary for working as a doctor in the netherlands!

For more information regarding the requirements and the process you can contact the official government organisation that is responsible for the registration. On this page you can also find a "contact" page.

We have created a page in the English laguage that gives an overview for the Procedure Working as Doctor in the Netherlands. Please read it before asking question!

And last but not least: we are neither a consultancy organisation nor a travel agency so please don't ask questions to fill in forms or ask what visa you need!